пʼятницю, 1 липня 2016 р.

Український футбол у Перемишлі під час ІІ Світової війни

Про київський “матч смерті”, мабуть чули усі, хто хоч трохи цікавиться футболом. Але мало кому відомо що і на західноукраїнських землях у ці важкі часи розвивався футбол. Центром тодішнього футбольного життя було місто Перемишль над Сяном.
1 вересня 1939 року Німеччина напала на Польщу, а за кілька днів радянські війська перейшли Збруч. Польща перестала існувати, польський уряд утік до Лондона. Кордон між Німеччиною та Радянським Союзом встановився по Сяну. Більша частина Перемишля опинилася під радянською окупацією, а Засяння – у складі Генерал-губернаторства з центром у Кракові (цю частину міста називали “Дойч-Пшемисль”).


Футбольна команда українського спортивного клубу Сян у Перемишлі
(джерело: https://audiovis.nac.gov.pl/obraz/190287/


При Українському Центральному комітеті (УЦК) у Кракові (що його очолював тоді знаний географ, проф. В. Кубійович) засновано в 1940 році відділ молоді, що значною мірою спричинилося до пожвавлення українського спортивного життя в цілому тодішньому Генерал-губернаторстві. З ініціативи цього відділу в Перемишлі було створено український спортивний клуб (УСК) “Сян”, навколо якого гуртувалося спортивне життя Перемишля. Його діяльність стосувалася головно футболу, як найпопулярнішого в ті часи виду спорту. Тоді ж на Засянні і була створена українська футбольна дружина “Сян” .
Вже 14 квітня 1940 року на полі колишнього польського футбольного клубу “Чувай” відбувся мач ФК “Сян” та німецькою дружиною “Греншуцу”. Матч завершився перемогою українців 7:1.
Приблизно в той же час були організовані на Перемишчині повітові (районні) волейбольні і футбольні змагання. У футбольній першості Перемищини виступали: “Сян” Перемишль, “Степ” Бушковичі, “Лев” Радимно, “Буревій” Сосниця і “Сокіл” Гнатковичі. Сян здобув першість повіту випередивши “Степ” і “Буревій”.
Того ж року у Кракові організовано змагання футбольних дружин за першість цілого Генерал-губернаторства за участю: “Сяну”, “УСК Краків”, “Пролому” Пшеворськ”, “КЛК-Ярослав” і “Скали” з Ряшева. Окрім цього “Сян” брав участь у розиграші за Чашу (кубок) Генерал-Губернаторства, до участі в якому допущено лише 16 дружин з цілого Генерал-Губернаторства. Дійшовши до фіналу “Сян” виїхав 13 грудня 1940 року до Варшави, щоби там на колишньому полі “Легії” помірятися силами з німецьким “Г-Г Люфтваффе СФ Окєнце”. В морозний день на засніженому полі українці поступилися німецьким льотчикам 1:2. Проте німецька преса була повна похвал для “українців з Перемишля” як за саму гру “Сяну”, так і за його спортову поставу.
Весняний футбольний сезон 1941 року “Сян” започаткував участю у турнірі з нагоди Зелених свят у Кракові, маючи своїми противниками: “УСК-Краків”, “СС унд Поліцай Норд СФ” і “Герес СФ”. Українці здобули перемогу в цьому турнірі. Надзвичайно цінні відгуки преси “Сян” оправдав тиждень по тому, перегравши збірну “Вермахту ГГ”, у якій виступали кращі футболісти Відня. Рахунок 3:2 на користь “Сяну” говорить сам за себе. Цього ж року “Сян” знову виграв українську першість Генерал-Губернаторства, перемігши “КЛК Ярослав” 12:0 за сумою двох матчів. Це були останні змагання “Сяну” перед німецьким наступом на схід.
Незважаючи на різні перешкоди 30 червня 1941 року відбувся історичний матч у Перемишлі поміж “Сяном-Засяння” і “Сяном-Княжий город”, який завершився перемогою “Сяну-Засяння” з рахунком 1:2. Тодішній голова УСК “Сян” Євген Зиблікевич сердечно привітав обидві дружини, дякуючи за дотримання вірності українській ідеї та футболу.
Після дворічної перерви “Сян” відновив спортивні зв’язки зі Львовом, головно з львівською “Україною”. За час від осені 1941 до пізньої весни 1942 “Сян” брав участь лише в трьох змаганнях з чужими дружинами. Це були матчі зі збірною Кракова, де виступали колишні вищолігові футболісти Польщі. Саме запрошення “Сяну” на ці змагання та їх результат 4:3 на його користь можна вважати одним з найбільших спортивних успіхів.
Зустріч у травні 1942 року в присутності біля 5000 глядачів з італійською військовою дружиною принесла “Сянові” перемогу 8:1, а чергова гра з командою вермахту 6:2 була останньою із серії ігор “Сяну” з німецькими чи італійськими військовими.
Кілька товариських зустрічей “Сяну” з львівською “Україною” восени 1942 в Перемишлі й у Львові проходили зі змінним успіхом. Із п’яти матчів, проведених в тому часі “Сян” виграв три і програв дві (загальне відношення забитих і пропущених м’ячів 17:15 на користь “Сяну”).
Окрім футболу активно проводилися у ці важкі часи змагання з інших видів спорту: легкої атлетики, плавання, відбиванки (волейболу), кошиківки (баскетболу), настільного тенісу, лижного спорту (лещетарства), шахів та боксу. Але про це у подальших розвідках.


Немає коментарів:

Дописати коментар