понеділок, 6 червня 2016 р.

ПЕРШІ СПРОБИ ОРГАНІЗОВАНОГО ТУРИЗМУ В ОКОЛИЦЯХ ДОБРОМИЛЯ



Одну з перших спроб організації туристичних походів на наших теренах описують матеріали шести мандрівок академічної молоді в 1883-1889 рр., що значною мірою активізували краєзнавчо-туристичні дослідження на Добромильщині.
Одну з таких мандрівок підготувало „Академічне Братство”, при якому утворено „вандрівничий комітет”. Мандрівка повинна була відбутися за маршрутом Перемишль – Добромиль – Устріки – Лімна – Турка – Розлуч – Смільна – Підбуж – Дрогобич. Учасники їхали за свій кошт і платили тільки 3 зр. на утримання хору. Поіменно згадуються як учасники: Антоневич, Бобикевич, Грицина, Е. Гуталевич, Дрималик, Козакевич (голова мандрівки), Лев, Мицавка, Євген Петрушевич, Кирило Трильовський.
Мандрівка розпочалася 1 серпня у Перемишлі, де студенти дали концерт. 2 серпня виїхали до Добромиля, тут також давали музичний вечір в ліску біля салін в Ляцьку. Добромиль лежить в кітловині, котру окружають щораз вищі згір’я, вибігаючи в полуднево-західній стороні в досить великий шпиль. З яру межи двома такими горами видніють копули василіанського монастиря, котрого мури дуже хорошо відбивають від зелені окружаючого смерекового ліса. На верху сусідньої гори сірі понурі звалища Фельштину, старого замку Гербуртів. О нім то ходить польська легенда, що на його баштах гніздились орли, духи опікуни родини Гербуртів. Однак один з її членів мав раз необачно збити одного зі своїх крилатих опікунів і від того часу винеслися вони в інші сторони, а на родину Гербуртів стало градом спадати нещастя.
3 серпня туристи відвідали церкву і монастир, що тоді був під наглядом Єзуїтів, які проводили реформу василіан, – всюди побачили ми незвичайний порядок і акуратність. В монастирськім рефектарі бачили портрети добродіїв монастиря – одного з Гербуртів і Потоцького, канівського старости.
Поминувши монашу обитель пішли ми грабовим лісом вгору до замкових звалищ. Зблизька вони багато тратять на своїм романтичнім повабі. З цілої середньовічної будівлі лишилося ще лише склепіння головного в’їзду, – прочі ж останки творять неправильний півкруг і взагалі годі в них відгадати цілий первісний плян. З вікон чим раз більше падаючих мурів розстелюється широкий вид з містом Добромилем посередині, з горбами, покритими управленими нивами, то знов в голубе впадаючими лісами. З Добромиля мандрівники поїхали залізницею до Уст рик, де дали концерт.


Джерело: І. Крип’якевич. З історії галицького краєзнавства / Іван Крип’якевич. – Львів: Друкарня НТШ, 1932. – С. 12-14.

Немає коментарів:

Дописати коментар